Son yazımın üzerinden çok uzun zaman geçti. Blog açmamın sebeplerinden biri, geri dönüp bakarak referans almak istediğim konular üzerine not tutmaktı ancak zaman bulamadığımdan artık bir kaç yılda bir yazar oldum.

Son yazımda, 2018 yılında tecrübe ettiğim Amazon mülakat sürecimi paylaşmıştım. 4. yılımı tamamladıktan sonra iş değiştirme fikri ile 2022 yılında firmalar ile mülakat yapmaya karar verdim. Yaklasik 5 firma ile konuşmuş olsam da en ilgi çekici olan iki tanesi hakkında bugün yazmaya karar verdim. Bu 4 yıl içerisinde Amazon mülakat sürecim hakkında çok fazla geri dönüş aldım, bunun da yardımcı olacağını umuyorum.

Her iki firma için de daha önceden bana ulaşmış olan IK(recruiter)'ya Linkedin üzerinden mesaj atarak başladım. Bu sefer bir ilan bulup başvurmak yerine, neler yapmak istediğimi IK'ya bildirdim. Yaklaşık bir hafta takımları ve ilgi alanlarımı konuştuktan sonra mülakat aşamasına girmeye karar verdik. Burada bahsetmem gereken sey, Microsoft ve Google süreçleri ne kadar benzer olsa da, farklılıklar var. Mesela Google alımlarını daha genel bir mülakat uzerine yaparken, Microsoft daha çok takım üzerine yapıyor.

Her iki firmadan telefon mülakatı yapmadan diğer aşamaya geçmelerini istedim. Google kabul ederken, Microsoft telefon mülakatının gerekli olduğunu söyledi. Süreç Amazon yazımdakine çok benzer işledi.

Microsoft

  1. Telefon mülakatı (yönetici ile teknik)
  2. Teknik mülakat (kod ve sistem dizaynı)
  3. Teknik mülakat (sistem dizaynı ve optimizasyonu)
  4. Teknik mülakat (kod ve genel sorular)
  5. Teknik mülakat (kod)

Google

  1. Teknik mülakat (algoritma, kod)
  2. Teknik mülakat (sistem dizaynı)
  3. Teknik mülakat (algoritma, kod)
  4. Teknik mülakat (sistem dizaynı)
  5. Googleyness mülakatı (bu aşamada sizin Google için uygunluğunuzu ölçen sorular soruluyor)

Tüm pozisyonlar Amerika içinde ve tamamen evden çalışma içindi. Mülakat hazırlık sürecim neredeyse 4 yıl önce yazdığım Amazon süreciyle çok benzerdi, bu sefer zamanım kısıtlı olduğu için sadece Leetcode hesabı açtım ve System Design Interview – An Insider's Guide: Volume 2 kitabını okudum.

Burada bahsetmem gereken, Microsoft mülakatı tamamen takıma bağlıyken, Google genel mülakat yaptığı için genelde süreç herkes için genel oluyor. Google'da sorulan soruları internette bulamadım, dolayısıyla temel konulara hakim olmanız önemli. Microsoft'da karar takım içerisinde alınırken, Google'da birden fazla komite bulunuyor. Once sizi hiring committee onaylıyor, bundan sonra team matching yani sizinle ilgilenen takımlar iletişime geçiyor. Bu süreç bazı kisiler için çok uzayabiliyor. Daha sonrasında maaş ve teklif ile size dönüyorlar. Her zaman olduğu gibi, birden fazla teklifinizin olması bu aşamada pazarlık sürecini etkiliyor.

Her iki firmadan teklif aldıktan sonra, Microsoft ile devam etme kararı aldım. Beni yakından tanıyanlar az çok bilecektir, 10 yıldan fazladır Linux kullanıcısıyım. Amazon'da çalışanlara Linux bilgisayar(genelde Mac) verilebilmesi için komünite içerisinde az çaba sarf etmemiştim, ancak Microsoft'da böyle bir durumum yok ve şuan taze bir Windows kullanıcısıyım :)

Umarım yazı ileride Google ve Microsoft gibi firmalar ile mülakatı olanlar için faydalı olmuştur. Daha detaylı bir çalışma aşaması için Amazon mülakat süreci yazıma da bakmanızı öneririm.

Burak


Comments

comments powered by Disqus